Pedicuta>>Lycopodium clavatum>>bradisor, brinca-ursului, barful-vintului, bunceag, chindicuta, coada-alor-de-vint, cornatel, cornisor, crucea-pamintului, piciorul -lupului, praful-strigoilor, talpa-ursului.
Aceasta planta, asemanatoare muschiului si vesnic verde, se tiraste pe solul padurii cu niste vrejuri lungi de 1-2 metri, avind radacini micute, fine si subtiri.
Din vrejuri cresc niste tulpinite lungi de 7-10 centimetri, moi la pipait si ramificate, care seamana cu iarba-neagra, dar au frunzele mai moi si mai dese. Cind planta are patru ani, formeaza vara pistiluri galbui care contin polen, numit si faina-vrajitoarei. Aceasta faina se intrebuinteaza homeopatic, in cazul portiunilor de piele roase si ranite.
Pedicuta este o planta de leac continind radiu.
Pedicuta este o planta de leac continind radiu.
Este foarte interesant obiceiul, cu efecte terapeutice neasteptat de puternice, din zona Bistritei Nasaud, de a folosi extern planta intreaga de pedicuta, cu care se umple o perna, pentru tratarea unei multitudini de boli (blocaj renal, spasme musculare, cosmaruri, dureri de sale, etc.), obicei intalnit si in alte zone ale Europei (Germania, Austria, tarile scandinave).
De asemenea, in mai toate zonele tarii noastre, pedicuta este folosita foarte mult in baile curative, considerandu-se ca are virtuti magice de protectie impotriva bolilor.
In Moldova, femeile puneau pedicuta in mancarea celor care nu se puteau lasa de bautura, in timp ce in Ardeal este renumita pentru ca “te facea sa te lasi de iarba dracului” (adica de fumat). Tot in Ardeal, dar si in Bucovina, zona muntoasa, pedicuta este folosita pentru tamaduirea unor boli cu manifestari acute, care apar mai ales primavara, despre care se spunea ca sunt aduse de niste entitati cu manifestari negative: cei-din-vant, de unde si una din denumirile populare ale pedicutei, iarba celor din vant. Astfel, ea era folosita contra paraliziilor faciale (pocelii), a lombosciaticii si a discopatiilor lombare (sagetatura la sale), a eczemelor (bubelor), a reumatismului acut (vant rau), a spasmelor de
tot felul, toate aceste boli fiind cunoscute in popor sub denumirea generica de “cele din vant”.
tot felul, toate aceste boli fiind cunoscute in popor sub denumirea generica de “cele din vant”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu