Angelica >>Angelica sylvestris>>angelina, anghelica, anghelina, cucuta mare
despre Angelica se cunosc peste 60 de specii raspandite in intrega lume
Planta bienala sau perena, intalnita in etajul montan sau subalpin, prin locuri stancoase si umede, in chei, malul paraielor, in margini de padure. Este declarata specie ocrotita.
Alimentatie: in nordul si vestul Europei se consuma lastarii verzi, ca leguma si aroma. In Franta si Austria este folosita la ornarea torturilor si prepararea unor lichioruri. Laponii pregatesc o mancare specifica prin zdrobirea inflorescentelor si fierberea lor in lapte. In Romania se foloseste zonal pentru aromatizarea bauturilor alcoolice.
Haiducul Pintea Viteazul purta la el pe langa merinde si o sticla cu palinca, placuta la gust, care continea radacini de angelica, si mai multe flori si frunze de fierea-pamantului. El aprecia ca licoarea ii da putere si il apara de multe boli.
Parti utilizate: Planta trebuie uscată imediat după recoltare! Este utilizabilă DOAR timp de un an după recoltare! Rizomii cu rădăcini se recoltează la sfârșitul verii – începutul toamnei (lunile august, septembrie, octombrie în al doilea an de cultură) sau primăvara (martie-aprilie).
Frunzele se recoltează în lunile iunie – iulie. Tulpinile tinere: iunie, iulie. Florile și fructele: iulie.
de pe Wikipedia - Angelica sylvestris - Wild Angelica
Chiar si renumitul medic si alchimist Paracelsus (1493-1541) in timpul epidemiei de ciuma din Milano, 1510, mentioneaza Angelica ca un "medicament minunat" pentru tratarea bolii.
Preparatele din Angelica sunt utilizate inca din antichiatte sub forma de macerate alcoolice, tincturi, vinuri aromatice. Se utilizeaza rizomul si radacinile - care au principii active cu rol stomahic, tonic-amar, sudorific, diuretic, antiiisteric, antireumatic, antinevralgic.
Fotografii cu Angelica pe FOTOPEDIA.COM
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu